Meer over Hertog Jan Genootschap

Hertog Jan

Onze heerlijke bieren verdienen het om met de grootste zorg geserveerd te worden, in een omgeving die past bij het hoogste gastheerschap. Waar ze met liefde en kunde worden getapt, op de juiste temperatuur en in hun eigen glazen. Dat tref je allemaal aan bij Het Genootschap van Hertog Jan. Een selectie van cafés/ restaurants waarvan Hertog Jan weet dat ze aan de hoogste normen voldoen. Als Hertog Jan iets bijzonders onderneemt, een nieuw speciaalbier introduceert of een evenement organiseert, dan doe Hertog Jan dat graag in deze cafés/ restaurants. Ze zijn verdeeld over heel Nederland, zodat er altijd wel één bij je in de buurt is.

In d’n awwe Herberg is trots lid van Het Genootschap van Hertog Jan,
we kunnen u dan ook exclusief de Grand Prestige Vatgerijpt 2019 aanbieden.

Hertog Jan Vatgerijpt 2019 Jenevereditie.
De vaten komen vanuit Dordrecht (Rutte), Baarle-Nassau (Zuidam) en Groningen (Hooghoudt) naar de brouwerij in Arcen, waar ze eerst worden voorgespoeld met koolzuurgas, zodat al het zuurstof uit de vaten verdwijnt. Daarna worden alle onder lage tegendruk gevuld om oxidatie te voorkomen. Vervolgens worden de vaten in de vatenruimte in de Hertog Jan brouwerij gelegd, waar ze onder optimale omstandigheden enkele maanden rijpen. Het bier wordt tussendoor regelmatig geproefd en alles wordt microbiologisch gecontroleerd.

Voor de uiteindelijke smaak van de Vatgerijpt-versies van Rutte en Hooghoudt zijn er samen met Myriam Hendrickx van Rutte en Frank Leystra van Hooghoudt nog zogenoemde extracten toegevoegd. Dit zijn extracten van bijvoorbeeld kruiden, specerijen en fruit die bepalend zijn voor de smaak die de distillateur wil creëren. In de Vatgerijpt 2019 van Rutte kun je bijvoorbeeld denken aan distillaat van walnoten en hazelnoten en natuurlijk verkregen kersenextract. Bij de Vatgerijpt 2019 van Hooghoudt zijn er distillaten van distel en kalmoeswortel gebruikt. De Grand Prestige gerijpt in de Zuidamvaten verkrijgt haar smaak alleen van het vat. De vaten van Zuidam zijn in Amerika speciaal gemaakt van wit eikenhout.
Na de rijping wordt de inhoud uit de vijftig vaten van de afzonderlijke distillateurs overgeheveld naar een lagertank: voor elke variant één. Vervolgens worden de bieren in flessen afgevuld en is Vatgerijpt 2019 klaar om gedronken te worden.

GRAND PRESTIGE VATGERIJPT ZUIDAM
De rijping op Zuidams roggegenever-vaten verrijkt deze Grand Prestige met een prachtige complexe smaak, vol mooie hout- en vanilletonen. De vaten van Zuidam zijn in Amerika speciaal gemaakt van wit eikenhout. Bij Zuidam heeft er meer dan een jaar roggegenever op gelegen. De smaken die dat geeft, gaan in de richting van vanille en kokos.

GRAND PRESTIGE VATGERIJPT RUTTE
De rijping op Ruttes gerstemoutwijn-vaten en de verrijking met een extract van kruiden en fruit geven deze Grand Prestige een bloemige, fruitige smaak. Rutte laat zijn jenever rijpen in gebruikte bourbonvaten, met onder meer kaneel, engelwortel en kalmoes. Dat zorgt voor een intense, aardse smaakbeleving.

GRAND PRESTIGE VATGERIJPT HOOGHOUDT
De rijping op Hooghoudts korenwijnsherry-vaten en de verrijking met een extract van kruiden en specerijen geven deze Grand Prestige een verfijnde, kruidige smaak. De vaten van Hooghoudt komen uit Andalusië. Daar leidden ze een eerste leven voor de rijping van oloroso, de meest geurige van alle sherry’s. Zo ontstaan nootachtige smaken, met tonen van gedroogd fruit.